Toppbild 50 ar

College för Jonathan och Clara

Publicerad 2019-05-21 11:43
Jonathan Johansson och Clara Granlund, spelare i Norrorts herr-respektive damlag och Tibble NIU-studenter, är båda klara för college-spel i USA kommande säsong.


Jonathan Johansson - South Suburban College, Chicago I delstaten Illinois

Jag har alltid vetat att den bästa basketen finns i USA, och att spela college-basket kombinerat med att få en universitetsutbildning var det jag ville göra, det visste jag från en tidig ålder. Jag har alltid beundrat livet som en college "student-athlete". Att plugget, sociala umgänget och sporten hänger ihop skapar en skolkänsla där man alltid hittar en bra gemenskap. Till skillnad från här i Sverige där man oftast pluggar och spelar basket på två olika håll.

Jag hade över 10 erbjudanden som jag fick med hjälp av svenska coacher och gamla kontakter i USA som nådde ut till folk i sina kretsar. Dessa skolor var Divison 2, Divison 3, prep schools och junior colleges. Sen så har mamma och pappa varit till stor hjälp på sidan med att tex översätta betyg, fixa Visa och allt "tråkigt pappersarbete" osv.

Det som fick mig att välja just NJCAA skolan "South Suburban College" var dels det stipendiet som jag fick, som låter mig slippa dem enorma collegekostnaderna, men även pga SSCs rika historia med dels sportsliga resultat i form av att vara nationellt rankade. SSC har cirka 2000 heltids studenter, och jag kommer då kombinera basketen med att plugga Business Management. Coach John Pigatti hade också bra historik med att få majoriteten av sina spelare vidare till fyra åriga skolor med stipendium. South Suburban College ligger i södra delen av Chicago, staden där jag bodde i några år tidigare i livet. Så med kunskapen om att jag har en trygghet där och även lite bekanta tycker jag är skönt.

Här hemma är allt också väldigt tryggt och välkänt. Jag kände att jag ville lämna min comfort zone och lära känna en ny kultur där jag kommer vara en minoritet. SSC ger mig en möjlighet där jag kommer in som den första svenska spelaren någonsin i skolans historia, och även den enda spelaren som inte kommer från USA i årets trupp.

Det jag ser mest fram emot är att få ta mitt game till en ny nivå i en helt annan basketkultur. Att få "andas" sporten 24/7 och konstant vara omringad av spelare med stora ambitioner tror jag dels kommer hjälpa mig utvecklas enormt mycket på planen, men också utanför den. Och sen sist men inte minst så vill jag försöka visa för de yngre i "basketsverige" att ingenting är omöjligt, och att basketen kan ta en till väldigt häftiga ställen om man verkligen kämpar för det och omringar sig med rätt slags personer. Bara för att man kommer från lilla Sverige så sätter det inga begränsningar på hur bra man kan bli.


Clara Granlund - Eckerd College, St Petersburg i delstaten Florida

Under hela min gymnasietid har jag inte haft någon som helst aning om vad jag vill göra efter studenten. Det var först hösten i trean som jag fick upp ögonen för möjligheten att studera och spela basket på college i USA.

Jag sökte till många olika college till en början för att inte stänga några dörrar. Främst sökte jag till skolor i Florida och Kalifornien. Jag kommer inte från en basketfamilj i grund och botten, men har inte låtit det hindra mig i mitt college-sökande. Med det sagt vill jag visa att det inte är omöjligt att komma dit man vill bara för att man inte har kontakter i basketvärlden. Jag har fixat nästan allt med min ansökan helt själv genom att till en början ta kontakt med coacher via email. Det finns många olika organisationer man kan ta hjälp av om man vill, men jag valde att söka runt själv och prata med kompisar för att ta reda på hur jag skulle gå till väga. Det blir mer jobb, men är samtidigt väldigt roligt!

Skolan jag ska gå på heter Eckerd College och är en fyraårig NCAA Division 2-skola som ligger i Florida. Jag valde just Eckerd för att ha möjligheten att kombinera både basket och studier på en hög nivå. Att skolan har en egen strand på campus med 360 soldagar om året var också något som lockade. Eckerd har en lång historia av framgångsrika basketlag och förra säsongen tog de sig enda till final i det regionala serieslutspelet i Florida. Laget har flera internationella spelare, men jag kommer bli den första svenska spelaren någonsin. För mig har det känts väldigt viktigt att bygga upp en öppen och ärlig relation med coachen för att det ska kännas bra att lämna alla tryggheter hemma i Sverige och våga ta nästa steg i min basketkarriär.

Ett stort tips jag har till andra ungdomar som vill åka på college är att vara ute i god tid. Själva rekryteringsprocessen är väldigt tidskrävande och det är mycket som måste göras innan det är dags att skriva på kontrakt. Bland annat måste man skriva både SAT och TOEFL (engelskaprov), göra en highlight-video, fixa med översättningar av betyg och be lärare eller coacher att skriva rekommendationsbrev.

Det ska bli väldigt spännande att åka till USA för att kombinera basket och utbildning på ett så smidigt och roligt sätt till hösten. Om man är beredd att lägga ner den tid och energi som krävs för att ta sig dit är det en fantastisk möjlighet att få ett scholarship och få sin, annars väldigt dyra, college-utbildning betald tack vare basketen. Hårt slit och höga ambitioner lönar sig. Jag är otroligt taggad och hoppas på ett roligt och lärorikt första år på andra sidan Atlanten!

Md avm norrort logo
Md tb 50  r  kopia
Md sponsorhuset logga alone 200x72
Stöd Täby Basket när du handlar på nätet - klicka här för mer info!

Våra sponsorer
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub