Toppbild 50 ar

Rebecka Ekström klar för Memorial University Sea-Hawks

Publicerad 2020-04-09 19:00
Rebecka ekstr m
Efter start i Täby Basket, spel i Baskettan med Norrort Basket och studier på Tibble Gymnasium med elitsatsning på Nationell idrottsutbildning (NIU) vänder Rebecka Ekström blad i basketkarriären.

Du gör Clara Granlund (Eckerd College, Florida) och Jonathan Johansson (Trinity International University, Illinois) sällskap och åker över till Nordamerika för spel och universitetsstudier. När väcktes den tanken för första gången?

- Sedan lång tid tillbaka har det alltid varit en dröm för mig att kunna studera och spela basket utomlands. Det var i början av gymnasiet som jag på allvar insåg att jag verkligen ville detta och speciellt under andra året när flera kompisar födda 2000 åkte iväg. Då kände jag att det där vill jag också göra, testa nåt helt nytt och spela basket på hög nivå.

Memorial University Sea-Hawks ligger i St: John, Kanada. Närmare bestämt på Newfoundland, en ö utanför Kanadas sydöstra kust. Hur hamnade du där?

- Från början var jag inställd på att åka på college i USA precis som många andra. Jag blev kontaktad av en College Basket-scout och fick lägga in matcher och mina high light-video på min profil på en "recruiting"-sida. På hemsidan fick jag även frågan om jag var intresserad av att spela i Kanada vilket jag tyckte lät spännande och kryssade i. Under säsongen hade jag kontakt med några college i USA och dessutom följt många svenska tjejer, vilket gjort att jag fick en bild av collegelivet där. I januari fick jag sedan ett mail från coachen på Memorial University som hade sett min basketprofil. Han berättade om basket-programmet och universitetet och för mig kändes det helt rätt. Det jag gillade med Memorial University i Kanada var bland annat miljön och att basketen är mer lik den europeiska där min spelstil passar in. Två av deras guards från första fem tar nu examen vilket även öppnar upp för stora möjligheter att få spela. När jag pratade med coachen första gången fick jag en positiv uppfattning om att han hade koll på min spelstil och styrkor som jag kan bidra med till laget. Att detta var annorlunda och helt nytt var också något som lockade.

Förutom spel i konferensen Athletic University Sports med ditt universitetslag så kommer du också att studera Business. Hur kommer din vardag att se ut (boende, studier, träning etc) ?

- Jag hade två möjligheter när det kom till val av boende. Antingen bo på campus i ett studentrum eller att bo i ett hus med fem andra studenter där två av dem spelar i basketlaget, en tjej från Spanien och en från Kanada. Jag valde det sistnämnda eftersom jag inte kommer att känna någon och därför är det skönt att få bo tillsammans med två tjejer från laget. Jag kommer att ha mitt egna rum och dela kök och badrum. Huset ligger 10 minuters gångavstånd från universitetsområdet. Det är ett stort universitet med flera campus och många olika utbildningar som t.ex teknik, biologi, ekonomi, pedagogik, medicin och psykologi m.m. Planen är att jag ska studera ekonomi som jag även har gjort på gymnasiet.
När det gäller basketträningar så kör de 2 timmars pass fem gånger i veckan, från måndag till fredag och under helgerna är det matcher. Deras konferens består av 7 andra universitet. Säsongen börjar i november och det spelas 20 matcher innan slutspelet börjar. Alla deras matcher spelas under helgerna vilket jag tycker är väldigt skönt. De flyger till alla bortamatcher och spelar mot samma lag både på lördag och söndagen samma helg.

Du har en diger meritlista med spel i ungdomslandslagen och med Norrort i näst högsta serien i Sverige, Basketettan. Vilka är de viktigaste erfarenheterna du tar med dig till Kanada?

- De somrar jag har haft med landslaget har gjort att jag har enkelt att anpassa mig till nya spel, coacher och medspelare, vilket jag tror är en stor fördel. Att även ha spelat mot de bästa spelarna i Europa i min ålder är en grymt bra erfarenhet och något som har utvecklat mig som spelare och något jag alltid kommer ha med mig. Jag är jättetaggad på att få åka och spela basket i Kanada nästa säsong och jag tror att de är något som kommer att utveckla mig både som spelare och person. Samtidigt som detta är något jag verkligen vill göra och något jag ser fram emot är jag även väldigt nervös över allt nytt som väntar.

Norrorts coach Tomas "Tompa" Nygren är mycket glad för Rebecka del - Hon har kämpat hårt och målmedvetet i många år för den här möjligheten. Jag tror det kommer att bli ett häftigt äventyr för henne både basketmässigt och för den personliga utvecklingen och önskar henne ett stort lycka till!

För ytterligare intervju med Rebecka och mer info läs Universitetets hemsida

Lycka till Rebecka!


Md avm norrort logo
Md tb 50  r  kopia
Md sponsorhuset logga alone 200x72
Stöd Täby Basket när du handlar på nätet - klicka här för mer info!

Våra sponsorer
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub