Toppbild 50 ar

High School-äventyr för Mathilda

Publicerad 2019-03-04 14:36
Mathilda Haglund från Täby Basket F02 befinner sig på High School i USA. Läs om hennes intryck och upplevelser som elev och basketspelare i det stora landet i väst.

Var befinner du dig, var studerar du?

Det här året har jag bott i South Carolina, först i en stad långt från kusten som heter Newberry och gick i en skola som heter Newberry High School (NHS).

Efter tre månader flyttade jag till en liten stad, bara 30 min från Atlanten, som heter Conway. Jag har gått sophomore year (10th grade, "ettan" för Sverige) på Conway High School (HS).
På CHS har de delat upp skolåret i två terminer och vi läser fyra ämnen per termin. Första terminen läste jag; Engelska 2, amerikansk historia, algebra och bild. Andra terminen läste jag; spanska 2, amerikansk historia (year long), algebra (year long) och världshistoria. Självklart finns det fler ämnen att välja på.

Organisationen jag åker med hade krav på att jag skall läsa engelska och amerikansk historia och, efter diskussion med SYV i Sverige och mina föräldrar, beslutade jag att även läsa spanska och någon form av matte för att inte tappa helt inför gymnasiet i Sverige.

Vilka intryck har du fått från skolan och basketen?

Amerikanska människor är mycket mer öppna och sociala än vad vi svenskar är. Inte öppna på ett personligt sätt utan mer ytligt, de kommer fram och pratar om de ser att man står själv, frågar massa om allt och inget, speciellt här på CHS.
Min första värdfamilj var inte "den rätta" för mig vilket ledde till att jag bytte till en ny värdfamilj här i Conway och CHS.

När jag gick på NHS kände jag mig inte välkommen, men när jag kom hit kände jag att både elever och lärare ville veta mer om mig och om Sverige.

Lunchen är inte så nyttig och varierad, utan vi får pizza, hamburgare, kyckling hamburgare, pasta med olika såser, taco, kyckling taco, "chicken bog" (vilket är ris och kyckling blandat ihop) och massa annan snabbmat. Ibland finns det sallad till tacosen och på CHS har vi även frukttallrik varje dag, då får man massa frukter, russin och en yoghurt. Vi måste betala för lunchen varje dag, vilket är ungefär $2 (20kr). De har en maskin vid lunchkön där man slår in sin kod och då står det hur mycket man måste betala till köket.

Basket säsongen startade i november, så all försäsong träning (aug till okt) gjorde jag på min första skola. När jag kom till min nya skola och fick träffa coacherna hade de redan haft tryouts till laget men jag fick testträna och spela med laget och efter två träningar blev jag tilldelad ett matchställ!
Vi tränade 6 dagar i veckan (alla dagar utom söndag) 1h & 30 min. Vi var ungefär 20 personer första träningarna men minskade med tiden, precis innan jag slutade så var vi bara 9 (mig inkluderat), vi hade en headcoach och en assisterande coach. Alla träningar var i skolans hallar. Vi har en stor (alla hemmamatcher spelas där) och en mindre hall.

Jag och min värdsyster åker bussen varje morgon och eftermiddag, tar ungefär 50 minuter men olika för alla såklart.
Efter skolan åker de flesta hem, annars är man med i en sport eller en klubb som ses efter skolan. Nu när basket säsongen är över är jag inte med i något så jag åker hem, gör de få läxor jag har, tränar eller bara chillar med min värdfamilj. Ibland hänger jag med kompisar om det till exempel är en aktivitet i kyrkan, hemma matcher, basket eller liknande, på kvällen.

Tyvärr har mitt knä som jag har haft problem med tidigare i Sverige krånglat och gjort ont så jag valde att inte gå in i en ny teamsport för att inte göra det ännu värre.

De jag fick med mig av den tid jag tränade var att spelarna var mycket hjälpsamma och hjälpte mig med övningar jag inte förstod och visade vad jag kunde göra bättre.
Coacherna var väldigt snälla och även dom förklarade klart och tydligt vad övningen var, hur jag skulle göra och vad jag kunde göra bättre. De var även öppna för mina frågor även fast jag inte alltid fick orden rätt. Mer basketmässigt så ville coacherna att vi skulle springa mycket, ha högt tempo på träningarna och prata i både defence och offence. Vi hade flera olika spel upplägg som var helt nya för mig, men som sagt så hjälpte hela laget både spelare och coacher med att förklara hur och vart jag skulle springa. De var super kul att lära sig massa nytt!

Vad tar du med dig hem till Sverige?

Det självklara svaret är engelskan, vänner och alla nya upplevelser. Jag skulle också vilja säga att jag har mognat och växt som person. Med tanke på alla utmaningar jag ställts inför och saker jag har behövt ta hand om helt själv utan att ha mina föräldrars hjälp. Att stå upp för mig själv och mina åsikter, ta plats i alla sammanhang, fråga mig fram tills jag hittat rätt i alla utmaningar. Jag har ca 3,5 månad kvar av mitt äventyr här i USA och varje vecka händer nya roliga saker att ta med hem! Det gäller att ta vara på dagarna.

/Mathilda Haglund

Md avm norrort logo
Md tb 50  r  kopia
Md sponsorhuset logga alone 200x72
Stöd Täby Basket när du handlar på nätet - klicka här för mer info!

åra sponsorer
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub