Täby Basket 50 år - intervju med Kjelle
Foto: Mitt I Logotype: Gunnar Benon
Bakgrund i Täby Basket
- Jag började spela i Solna och jobbade med Solna Basket på kansliet och spelade samtidigt elitbasket. Sedan bar det av till Eskilstuna och där jobbade jag i 4-5 år.
Jag blev sedan rekryterad av Alvik genom Egon Håkansson och Anders Grönlund. Stannade i Alvik i 4 år, och gjorde ett mellanår i Östersund, innan jag flyttade tillbaka till Alvik och jobbade där i ytterligare 3-4 år.
1988 blev jag rekryterad av Täby Baskets ordförande Kenny Lövingsson och blev klubbdirektör med fokus på ungdomsverksamheten, men samma säsong gick Täby till SM-final.
I Täby Basket jobbade jag som klubbdirektör/chef/sportchef i 28 år. Det fanns alltid något att förnya och utveckla och många spännande projekt som höll mig kvar, trots erbjudanden från andra föreningar. Jag blev Täby Basket trogen och har aldrig ångrat mig.
Vilka är de starkaste minnena du har av föreningen?
1989 SM-finalen som TV-sändes från Tibblehallen. Föreningen åker på den första Summer camp:en till Gotland - vi var ca 25 personer.
1990 Vi kom med i Bingoalliansen. Det gav Täby Basket ca 300 000 kr och vi fick en ekonomisk balans i verksamheten.
1991 Svenska Cup-mästare
Blev första föreningen i Stockholm som engagerade oss i Bingolotto, och en pappa hjälpte mig att åka runt och hitta försäljningsställen. Efter två månaders kräftgång så small det till runt jul och vi drog in 10 000 kr i månaden, under ca 10 år framåt.
1992 Skolstrejk och vi såg till att Tibblehallen hölls öppen: vi samlade barnen så de fick röra på sig - skapade roliga aktiviteter och sammanhållningen i föreningen stärktes.
1993 Täby Basket avbröt samarbetet med Solna. Vi valde att fullt ut satsa på ungdomsverksamheten istället, och då startades Ledarakademin, som till en början hette LedarAmbition (LA). Det var framförallt vuxna föräldrar som gick. Det var Bingolotto-pengar som finansierade det. Genom LA utvecklades sedan lagföräldrarollens uppgifter. I 83-tjejernas lag hade exempelvis varenda förälder en uppgift, så alla kände sig delaktiga. Det gick så långt att en förälder hade ansvaret för att ta med sig nya hejarramsor till varje match
1994-1995 Täby Basket Cup genererar 450 000 kr. Den första ledarresan anordnas till Aten 1995.
1996-97 Täby Basket blev utnämnda till Sveriges ungdomsförening av SBBF pga LA och lagföräldra-engagemanget.
"Kobran" jobbades fram; ett häfte som förklarade Täby Baskets idé- filosofi och spelarutvecklingsplan. Föreningen hade vuxit sig stark och bred, hela 8 lag spelade final i Stockholmsserien och Täby Basket var den absolut bästa och största basketföreningen, men utifrån en grundläggande idé - att alla som var kallade till match skulle få spela.
Kommunprojektet: vi fick ett bidrag på 250 000 kr. I styrelsen och ledarna så hade vi specialkompetens - nån som jobbade som journalist, köksmästare.. osv. Vi åkte runt med våra ledare för att möta barn och ungdomar för att inspirera dem och ge hopp om framtiden genom att besöka arbetsplatser, ex TV4-huset.
1998/99/00 Vi arrangerade RM-finalerna två år i rad i Tibble 2, 5, CC. Våra funktionärer var LA, så det var inga problem med sekretariat, trots över 40 matcher.
2005 Teknikmärket togs fram: Micke Rudinsson fick uppdraget och arbetet såldes till SBBF. Styrelsen åker en helg till Vaxholm och tar fram föreningens värdegrund: Kul, Kamratskap, Kämpa, Kvalité
2010 Basketklass på Bergtorpsskolan startar för den första kullen födda 1998.
2013 Norrort bildas med 1997:orna som första grupp.
2014 Tibble NIU Basket startar med spelare födda 1998.
Vad har Täby Basket betytt för dig?
- Fram för allt glädjen att vara på golvet med de yngsta och att ha fått se individer växa. Föreningen har fostrat många barn och ungdomar och varit speciellt viktig för de individer som haft det svårare än andra. Det är en fin bekräftelse när man får ett sms som meddelar att de klarat av något. De sportsliga framgångarna har givetvis också varit kul, men det är varje individ som betytt mest.
Vad hoppas du se av Täby Basket de kommande 50 åren?
- Att föreningen fortsätter att jobba med den filosofi som man står för, hittar ett nytt ekonomiskt ben att stå på, utvecklar verksamheten, utbildar ledarna, engagerar sig i skolor och tar samhällsansvar.
Tack Kjelle för din insats!
.